Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Turizm ve Otelcilik Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm ve Otelcilik

(Ankara, 1999 - )

Bir vakıf üniversitesi olan Başkent Üniversitesi, 14.09.1993 tarihli 515 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’ye dayalı olarak 13.01.1994 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3961 sayılı Kanun ile kuruldu. Başkent Üniversitesi eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini Bağlıca Kampüsü başta olmak üzere üç kampüste yürütmektedir.

1999-2000 öğretim yılında Bankacılık, Sigortacılık ve Uluslararası Ticaret Bölümleri ile öğretime başlayan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesine daha sonra Turizm ve Otelcilik, Turizm ve Rehberlik, Muhasebecilik, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümleri katıldı (2000). Bu bölümlerin hepsi 2005 yılından itibaren Ticari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer almaya başladı. Turizm ve Rehberlik Bölümü, daha sonraki yıllarda öğrenci alımını durdurdu. Turizm ve Otelcilik Bölümü, Bağlıca kampüsünde yer almaktadır.

Lisans düzeyinde öğretim yapılmaktadır. Öğretim dili Türkçe olup, İngilizce hazırlık sınıfı seçmelidir. Ancak öğrenciler İngilizce’yi etkin şekilde kullanabilmeleri ve İngilizce ders kaynaklarını izleyebilecek düzeye sahip olabilmeleri için ilk iki yılda zorunlu olarak, sonraki yıllarda da seçmeli olarak İngilizce dersi almaktadır. Öğrencilerin öğretim programında yer alan zorunlu ve seçmeli İngilizce derslerinden başarılı olmaları gerekmektedir. Ayrıca öğrencilere seçmeli olarak ikinci bir dil (Almanca, İspanyolca, Japonca, Rusça ve Arapça vb.), öğrenme olanağı da sağlanmaktadır.

Bölümün temel amacı, XXI. yüzyılın öncü sektörlerinden biri olan turizm sektörünün gereksinmelerine uygun uygulamaları ve yenilikleri izleyip kavrayacak, çalıştığı alanda etkin olabilecek, düşünen, problem çözen, yaratıcı ve girişimci öğrenciler yetiştirmektir.

Bölüm, Ticari Bilimler Fakültesi bünyesindeki diğer bölümlerin akademik yıllara dağılmış olan ortak ve seçmeli derslerin seçimi konusunda işbirliği içindedir. Bölümün uygulamalı dersleri Kızılcahamam Patalya Termal Resort Oteli’nde yürütülmektedir. Alan uzmanlığı gerektiren konularda sektörü daha iyi tanımaları için dış paydaşlardan destek alınmaktadır. Sektör uygulamalarını yerinde görmek ve deneyimlemek için ders programında üçüncü sınıf yaz döneminde 50 iş günü olan “zorunlu yaz stajı” yer almaktadır. Ayrıca öğrenciler mezuniyet döneminde (son sınıf, son dönem boyunca) sektörde, haftanın dört iş gününü kapsayan zorunlu işbaşında eğitim stajı yapmaktadırlar. Yaz stajı, işbaşında eğitim stajının ön koşuludur.