Baş Hostes (Kabin Memuru Amiri)

Havayolu İşletmeciliği İş ve Meslek Kabin Görevlisi

Havayolu taşımacılığında müşteri memnuiyetinin önemli unsurlarından biri olan kabin memurları (hostes) havayolu şirketleri ile havayolu şirketlerini kullanan yolcuların arasında iletişim kurma açısından bir köprü görevi üstlenmektedirler. Bir uçuşta aslında gerçek anlamda hizmet veren kabin memurları gerekli eğitimleri almış ve yolcuların istek ve arzularını yerine getiren kişiler olarak görülmektedir. Kabin görevlilerinin görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesinden sorumlu olan kabin amirleri ise (baş hostes) kabin ekibinin tepe yöneticisi konumundadırlar. Kabin ekibinin tepe yöneticisi olarak değerlendirilen kabin amirleri, kabin hizmetlerinin sunumu, yönlendirilmesi ve denetlenmesinden sorumludurlar. Bunun yanı sıra kabin amirleri, uçuş öncesinden uçuş sonucuna kadar geçen sürede devam eden sistemin başında bulunmaktadır. Ayrıca yalnızca uçuş öncesi değil uçuş sonrasında da gerekli kontrolleri yapan kabin hizmetlerinin sunumunun öncül aktörü konumundadır.

Kabin amirleri (baş hostes) normal ve acil durumlarda uçuşun emniyeti ve güvenliğinden sorumlu olan, kabin ekibinin en kıdemli üyesi olmakla birlikte geçerli sertifikalara sahip olması gerekmektedir. Kabin amiri kaptan pilota karşı sorumlu olup, kabin ekibinin önceden belirlenen görev ve sorumluluklarını yerine getirilmesinden sorumludur. Kabin amirinin (baş hostes), kabin ekibi ile gerekli toplantıları yaparak uçuş öncesinde kabin ekibi üyelerinin fikir ve düşüncelerini almak, uçuş sırasında kabin hizmetlerini yakından takip etmek ve gerektiğinde sorumluluk üstlenmek sureti ile uçak içerisinde teknik ekipmanların kullanımını gerçekleştirmek, uçak içerisinde, kabin hizmetlerinde kullanılacak olan tüm materyallerin niteliğini ve genel durumunu kontrol etmek, yolcularla yakın iletişim halinde olmak, yolcuların herhangi bir sağlık sorunu olduğunda ilk yardım desteği sağlamak, uçuş öncesi, sırası ve sonrasında ortaya çıkan tüm durumlar ile ilgili olarak bağlı bulunulan havayolu şirketinin ilgili birimlerine uçuş sürecinin içeriğini ayrıntılı bir raporla bildirmek, emniyet, kriz ve risk durumlarında kaptan pilota haber vermek, kabin ekibinin görev dağılımlarını belirlemek gibi görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akan, S. (2017). Sivil Havacılık Sektöründe Kabin Memurluğu Eğitimi ve Bireylerin Mesleki Tercihlerine Etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), İstanbul: Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı; İşbitir, D. (2018). Sivil Havacılıkta Uygulanan Motivasyon Yöntemlerinin Kabin Memurlarının Performansına Etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), İstanbul: Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı; THY Kabin Hizmetleri Başkanlığı El Kitabı. İstanbul.