Barista

İş ve Meslek Pastane Çalışanı

Barista terimi normal kahve içecekleri hazırlayan kahve dükkanı çalışanlarına uygulanıyor olsa da genellikle espresso bazlı kahve içeceklerini hazırlayan ve servis eden kişileri ifade eden bir kavramdır. Barista terimi, espresso kahve hazırlama konusunda profesyonel eğitim almış, espresso shot'ları, latte ve cappuccino gibi espresso içecekleri hazırlama konusunda yüksek düzeyde beceriye sahip herkesi tanımlamak için kullanılır. Barista, uzmanlık bilgisine sahip bir profesyonel olup sadece kafein ihtiyacınızı gidermenizi sağlamakla kalmayıp aynı zamanda heyecan verici bir deneyim yaşamınızı ve en önemlisi iyi bir tada sahip olacak şekilde kahvenin nasıl hazırlanacağı konusunda tavsiyelerde bulunabilen kişidir. Birçok barista için müşteri hizmetleri işlerinin önemli bir parçasıdır. Müşterilerine hazırladıkları içecekleri servis ederlerken birçok kişi ile doğrudan etkileşime girerler. 

Barista kelimesi 1600’lı yıllardan itibaren bilinmekte olup ilk defa İtalya’da kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak alkollü ve alkolsüz içecekleri servis eden kişilere “barmen” denilmiş olsa da “barista” terimi “barmen” teriminden türeyerek günümüzde sadece kahve servisi yapan kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır. 1992 yılında İngilizce’de kahve dükkanındaki barmen anlamına gelen terim olarak kullanılmaya başlanmıştır. İtalyanca’dan İngilizce’ye geçen bir terim olan barista, dillere göre cinsiyete bağımlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin, İtalyanca’da çoğul olarak kullanıldığında “baristi” eril, “barsite” dişil anlam taşımaktadır. İngilizce ve Türkçe cinsiyetten bağımsız diller olması sebebi ile sadece “barista” terimi kullanılmaktadır. 

Genellikle kahvehanelerde, kahve dükkanlarında veya kahve barlarında çalışan baristalar, endüstriyel espresso makineleri kullanmaktadırlar. Yaptıkları iş ve sergiledikleri çaba kulağa basit gelse de endüstriyel espresso makinelerinin zorluk derecesi farklı olup ev tipi espresso makinelerine benzememektedirler. Genellikle manuel olan makineleri tercih etmelerinin en büyük sebebi kullanmakta oldukları kahvenin yetiştirildiği koşulları, kavrulma işlemleri, tüketicinin tercihleri ve bunun gibi birçok faktöre bağlı olarak becerilerini daha rahat sergileyebilmektedirler. Tam otomatik espresso makineleri genellikle evlerde kullanılmak üzere tasarlanmış ve bir tuşa basarak kahve hazırlama aşamasına sahip olduğu için barista tarafından tercih edilmemektedirler. 

Espresso yapmanın ötesinde, baristalar ayrıca latte, cappucino gibi çok çeşitli espresso bazlı içecekler yapmak için genellikle sütü buharda köpürterek pişirir ve bir sanat eseri yaratacak şekilde kahve üzerine dökerler. Bunun dışında French press kahve , damlama veya filtre kahve gibi kahve içecekleri hazırladığı gibi soğuk demleme ile kahve de yaparlar. Yoğun buharda pişirilmiş süt ve espresso ile yapılan Cortado ve buharda pişirilmiş ve dokulu süt ve espresso ile yapılan flat white gibi içecekler arasındaki farkları bilirler. Yeteneklerinden bir diğeri ise kahve çekirdeklerinden hazırladıkları kahvelerin lezzet unsurlarını temsil eden aromatik bileşenleri ayırt edebilirler. Baristaların yeteneklerini ve uzmanlıklarının sergileyebilecekleri ulusal ve uluslararası barista şampiyonaları dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenmektedir. 

Yararlanılan Kaynaklar

Adhi, R. W. ve Yunus, U. (2022). The Meaning of Coffee for Barista in Speciality Coffee Shop in Indonesia. Journal of Creative Communications, 17(1): 108-118; Barista (n.d.) https://www.etymonline.com/search?q=barista Erişim tarihi 09.11.2023; Goodwin L. (2022). What is Barista. The Spruce Eats. https://www.thespruceeats.com/what-is-a-barista-765030 Erişim tarihi: 09.11.2023.