Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müze ve Sergi Salonu

Etkinlik Müze Sanat Müzesi Sergi

(Ankara, 2010 - )

Önceki yıllarda şarap fabrikası olarak kullanılan bina, fabrikanın modernize edilmesinin ardından aslına uygun olarak restore edilerek müze ve sergi salonu haline getirildi ve Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluşunun 85. yılında, 06. 05. 2010 tarihinde hizmete açıldı. İlk yıllarında ahır olarak, daha sonra da depo olarak kullanılan bina restore edilerek müze ve sergi salonu haline getirildi. Müze, AOÇ‘nin kuruluşundan (1925) bu yana çiftlikte kullanılan eşyaların sergilendiği müze alanı ve çeşitli sergiler ile etkinliklerin düzenlendiği sergi alanı olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çeşitli sanatçılara ait mozaik ve seramik tablolar ve Atatürk’ün çiftlikte kullandığı araba küçük restorasyonlar yapılarak orijinal haliyle sergilenmektedir. İkinci bölümde ise, Atatürk Orman Çiftliği’nin üretim birimlerinde kullanılan makinalar, tarım aletleri, ofis malzemeleri, çeşitli sanatçılara ait yağlı boya tablolar ve Türk yazar Henri Benazus’a ait Atatürk resimleri koleksiyonundan seçme eserler bulunmaktadır.

Müze’nin bahçe tarafında yer alan bir adet rüzgar gülü 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla yaptırılmış olup, Türkiye’de yapılan ilk rüzgar gülü olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca yine bahçe kısmında bulunan tarım makinaları, Türkiye’nin tarımda makinalaşmaya geçiş sürecinin ilk örnekleri olma özelliği taşımaktadır. 1925 yılında kurulan Atatürk Orman Çiftliği, Türkiye’nin kuruluş yıllarında tarımda sanayileşme yolunda rol model oldu. Daha önce bataklık olan ve kullanılmaz durumda olan araziler Atatürk’ün talimatıyla ıslah edilerek kullanılabilir hale getirildi.

Henri Benezus, zamanında İspanya Engizisyon mahkemesinden kaçarak Osmanlı Devleti’ne sığınmış olan Yahudi bir ailenin çocuğudur. Henri Benezus’un Atatürk’e olan ilgisi sekiz yaşında başladı ve sonrasında Türk olma kararı alarak tüm dünyadaki Atatürk resimlerini toplayarak dünyanın en büyük Atatürk resimleri koleksiyonunu oluşturdu. Daha önce hiçbir yerde görülmeyen bu özel koleksiyon, sergilenmesi amacıyla kendisi tarafından müze ile paylaşılarak müzenin ikinci bölümünde sergilenmektedir. Müze AOÇ’nin geçmişten bu yana geçirmiş olduğu süreci yansıtan, geçmiş çalışmaların hafızası niteliğini taşımaktadır. Müze ziyareti ücretsiz olup, pazartesi ve salı dışında haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında gezilebilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ankara Kalkınma Ajansı (2016). Ankara Müzeleri (İkinci basım). Ankara: Artı5 Medya- Tanıtım.