Ataköy Marina

Terminal, Havalimanı ve Liman Ulaştırma İşletmeciliği Marina Denizyolu Yolcu Taşımacılığı

(İstanbul, 1989 – )

Deniz turizmi insanların kendilerini daha özgür hissettikleri ortamlar yaratabilmektedir. Deniz turizminin kruvaziyer, deniz sporları ve yat turizmi gibi alt türleri vardır. Türkiye 8333 kilometre kıyı şeridi ile üç alt türün gelişimini sağlayabilecek alternatif turizme doğal ve beşeri kaynaklara sahiptir. Deniz turizminin üç ana türünden biri olan yat turizminde yat işletmeciliği ve marina işletmeciliği olarak iki alanda faaliyet görülmektedir. Marina işletmeciliğinin önemi Türkiye’de turizm yatırımlarının ivmelendiği 1980’lı yılların ikinci yarısında fark edildi ve Ataköy Marina’nın yapımı 1987-1989 yılları arasında tamamlandı. Turizmin çeşitlendirilmesi için yapılan planlamalarda marinaların bölgesel kalkınmaya ve dolayısıyla ülke kalkınmasına olumlu katkıları olduğu görülmektedir.

Ataköy Marina, 100 bin metrekare dalgakıran içi deniz sahasına sahip olarak açıldı. İngiltere’deki National Yacth Harbour Association tarafından Beş Altın Çıpalı marina statüsünde olduğu onaylandı. Marina 1054 yat kapasitesi ile açıldığı yıllarda Avrupa’nın üç adet beş altın çıpalı marinadan biridir.

1989 yılındaki olanakları ve teknolojik altyapısı ile sağlanan hizmetler şöyledir: Bağlama ile sunulan elektrik, su, telefon, satellite TV bağlantısı; 24saat korumalı güvenli bağlama; çöp ve kirli yağ toplama; 24saat sıcak su; wc-duş üniteleri; çamaşırhane; yakıt ve yağ istasyonu; 70 tonluk travel lift; 40 tekneye karada bakım onarım sağlayacak tersane alanı ve atölyeler; mendirek üzeri 10-12 metrelik 100 kadar tekneye kışlama olanağı; meteoroloji hizmetleri; kırtasiye ve haberleşme; Regatta alışveriş merkezi (45 dükkan); Captain’s Inn 510 yataklı otel; uluslararası bir yat kulübü; yüzme havuzu; spor salonu; tenis kortu; restaurant-bar; çocuk kulübü; broker hizmeti, yat kiralama, acentacılık vb. hizmetler; yangın önlemleri vb. 2020 yılı Ataköy Marina’da eklenen hizmetler şu şekildedir:

Önbüro Hizmetleri: Elektrik ve su ihtiyacının giderilmesi; sözleşme prosedürleri ile fiyatlandırma bilgileri; günlük transit işlemleri için rehberlik; günlük meteoroloji bilgilendirmeleri; internete erişim imkanları; ilk yardım hizmetleri; doktor ve ambulans servisi; araba kiralama (rent a car); kütüphane ve taksi hizmeti.

Liman Hizmetleri: Yirmi dört saat bağlama hizmeti; 24 saat kurtarma operasyonu (yedekleme); acil müdahale, dalgıçlık servisi ve yangın botu temini vardır. 1200 araca kadar ücretsiz otopark imkanı bulunmaktadır. Wi-fi internet servis sağlayıcı; iskele üzerine 8-15m parmak ponton opsiyonel yanaşma olanakları (amfibi ponton); rıhtımlarda 16-30 metre tonozlu bağlama hizmeti verilmektedir. CCTV kamera ve güvenlik kulesi; VHF kanal 73 deniz telsizi iletişimi ve yakıt hizmeti her biri 24 saat süresince açıktır.

Bakım Onarım: Teknelere 200 ton kapasiteli seyahat vinç hizmeti; 10 ton kapasiteli hareketli vinç ve forklift; mekanik sökme, temizleme, takma hizmetleri, çekek yerleri ve havuz hizmeti; basınçlı su ile yıkama; boya, polyester ve ahşap işleri yapılmaktadır. Ayrıca elektronik ve hidrolik sistem onarımı; tekne içi dekorasyon ve krom işleri; yelken ve branda hizmetleri; arma ve diğer donanım işleri; tekne içi iklimlendirme işlemleri; filika ve şişme bot onarımı; temizlik hizmetleri verilmektedir.

Sosyal Tesis: Kapalı ve açık hava spor alanlarında voleybol ile basketbol oynama imkanları; ücretli sauna hizmeti, yürüyüş alanları ve çocuk parkı; Sheraton Oteli ve Galleria AVM yanı sıra hijyen kurallarına uygun paket servis veren restoranlar ve büfeler vardır. Ataköy Marina’da, 2017 yılında Mega Yat Limanı eklenmesiyle 167 bin metrekare su yüzeyi alanı, birbuçuk kilometre dalgakıran uzunluğu, 1000 tekneye kadar denizde bağlama, 800 ampere kadar sahilden elektrik alım imkanları sunulmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aykut, C. İ. (1993). Türkiye’de Yat Turizmi ve Örnek Bir Marina Organizasyonunun İncelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Demiroğlu, O. C. (2007). Yat Evi (Dockominium) Modelinin Türkiye’deki Marinalara Uygulanabilirliği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Eroğlu Pektaş G. Ö., Koraltürk, G. & Alkan, G. (2015). Marina İşletmeciliğinde İlişkisel Pazarlama ile Marina Sakini Kavramı: Ataköy Marina Örneği, II. Ulusal Liman Kongresi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi; https://atakoymarina.com.tr/, (Erişim tarihi: 19. 02. 2021).