Armutlu Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Yalova’ya 51 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bölgeye Yalova-Çınarcık tarafından asfalt yolla ulaşılabilmektedir. İlçeye yaz ayları süresince İstanbul Yenikapı’dan deniz otobüsleri ile düzenli olarak ulaşım sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra il merkezinden ve Gemlik ilçesinden düzenli olarak yapılan belediye otobüsleriyle ulaşım yaklaşık 90 dakika sürmektedir. Armutlu Kaplıcaları içerdiği sülfat, bikarbonat, klorür, kalsiyum, sodyum ve karbondioksit bileşimlerle radyoaktivitesi çok yüksek kaplıcalar sınıfına girmektedir. Kaynaklarda belirttiğine göre mineral miktarı 2100-2421 mg aralığında, suyun sıcaklığı 57°C ile 73°C, Ph değeri 6,2 ile 6,5 arasında, suyun akış hızı ise saniyede 10 litredir. Kaplıca suları içilebilir niteliktedir ve kaynak emniyeti sağlanmıştır. Türkiye’nin çok önemli kaplıcaları arasında yer alan Armutlu Kaplıcası turizm sektörü açısından çeşitli ölçekte planlamalar yapılarak denetim ve gözetim altına alındı. Termal Turizm Merkezi’nin kapladığı alan 4.800 dönüm iken, Armutlu Termal Turizm Merkezi’nin kapsadığı alan 5.300 dönümdür. Çevresi çeşitli ağaçlar ve makilerle kaplanmış bir vadide yer almaktadır. Kaplıcanın en önemli kaynakları Küpeli ve Hamam kaynaklarından oluşmaktadır. Bölgede nitelikli 250 yataklı bir otel ile bu otele ait lokanta, Türk hamamı ve havuz mevcuttur. Kaplıca çevresi ve deniz kıyıları yeni yerleşmeler için uygunluk göstermektedir. Yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Kaplıcalar üçüncü yaş turizmi diye adlandırılan ileri yaş gruplarına yönelik daha fazla çekicilik unsuru oluşturmaktadır.

Yalova Armutlu Termal Turizm Merkezinin sınırları genişletilerek, 4957/2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu gereğince 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilmiştir. Her iki turizm merkezinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan ve 4957/2634 sayılı kanunun yedinci maddesi uyarınca onaylanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları mevcuttur”.

Kaplıcaların kaynak suları sadece banyo yapmak için değil, içme suyu ve çamur banyosu şeklinde kullanılabildiği gibi sudan çıkan gazların solunması şeklinde de uygulanabilmektedir. Kaplıcalar; sinirler üzerinde, iltihaplı hastalıklarda, asitlerin vücuttan atılmasında, kadın hastalıklarında, yaraların iyileştirilmesinde, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, hormonların iyileştirilmesinde, böbrek hastalıklarında, idrar problemlerinde vb. rahatsızlıklarda tedavi edici rol üstlenmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Armutlu Kaplıcaları’na çok önem verilmiş, günümüzdeki kaplıcaların yapımı için kaplıcaların imarları gerçekleştirilip modern materyallerle donatılmıştır. Yine Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kaplıcalar düzenlenerek hizmete açıldı. Atatürk bizzat kendisi de ilerleyen dönemlerde sık sık yöreyi ziyaret ederek hem kaplıcaları kullanmış hem de bölgenin turizm çekiciliğinin artmasına yardımcı oldu.

Yararlanılan Kaynaklar

Albayrak, A. ve Örnek, E. (2017). Müşterilerin Yalova-Armutlu’da Yer Alan Termal Tesislerden Memnuniyet Düzeyi ve Tekrar Ziyaret Niyetleri, The Journal of Academic Social Science Studies, 62: 295-315; Cengiz, C. (2009). Kıyı Alanlarında Ekolojik Planlama: Yalova-Armutlu Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Yalova İl Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi ve 2018 Yılı Eylem Planı, Ocak 2018: 1-32; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, (Erişim tarihi: 31.12.2019).