Armada Otel

Konaklama Tesisi Otel

(İstanbul, 1997 - )

İstanbul’un Sultanahmet semtinde, Cankurtaran Mahallesi’nde yer almaktadır. XVI. yüzyılda Marmara Denizi’ndeki kıyı surlarının hemen arkasında, Reşat Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nde Ressam Nezih’in çizimleriyle yer alan, Barbaros Hayreddin ve leventlerinin yaşadığı arazide, Sıraevler vardı. Cumhuriyet döneminde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün akar maksadıyla yaptırdığı 16 adet ahşap konut, 1980’lerde dönemin Eminönü Belediyesi tarafından yıktırıldı, arazi de üzerine mıcır dökülmüş bir otopark işletmesine dönüştürüldü.

Seksenlerin ortalarında bu durumu fark eden Kasım Zoto ve arkadaşları, 1982 Turizm Teşvik Kanunu kapsamında, Vakıflar İdaresi tarafından turizm tahsisi olarak o eski evlerin cephe görünüm muhafazası şeklinde restitüe edilip, bir otele dönüşmesi, Türkiye ve dünya turizmine açılması amacıyla yola çıkıp, Armada Uluslararası Otelcilik ve İşletmecilik A.Ş’ni kurdular. Kasım Zoto Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaydı. Mimar Haydar Karabey ve Murat Sümen restitüsyon projelerini çizdi, izin alınması yedi yıl (1985-1994) süren, Mehmet Ata Tansuğ tarafından yönetilen inşaat 16 ayda bitirildi. İç mimarisi Gürel Yontan tarafından yapıldı. Böylece Ahırkapı Sokak’ta dört yıldızlı Armada Oteli doğdu.

Cankurtaran Mahallesi’nin var olan yapı stokunu yeniden kullanım anlayışı ile ele alan, var olan Roman nüfusu işletme modeline katarak (Hıdrellez Şenlikleri ile Kentsel bir sokak aktivitesini gerçekleştirmek ve 1/3 otel çalışanını arka mahalledeki Romanlardan seçmek-karbon ayak izini azaltmak) yerinde kentsel dönüşümü hayata geçiren, İstanbullu’nun da kullandığı, İstanbul yaşamının kültürel değerlerini sahiplenen, koruyan, yaşatan sloganıyla Armada Otel Yönetimi; 2020’de üç kat, teras ve bodrumundan oluşan ana binası ( toplamda üç çeşit oda seçeneği ile 108 oda, iki İstanbul usulü lokanta (Armada Teras ve Armada Salon), beş toplantı Salonu ve bir Business Center, bir bar (Radio Bar/Misafir Odası), 80 araçlık Kapalı Otopark) ve mahalledeki diğer binaları ile hizmet vermektedir.

2012-2015 yılları arasında Armada Otel, Beyoğlu’nda (1933’de Parma Ailesi için Parma Apartmanı olarak yapılan, 2010’da Nejat Yavaşoğulları tarafından restore edilen ve 20 odalı bir butik otele dönüşen binayı dekore etti) ve Armada Pera adı altında bir süre işletti.

Yararlanılan Kaynaklar

Ferhat A. (2012). İstanbul’da Hıdrellez Geleneğinin Geçmişi, Bugünü ve Yarını: Ahırkapı Örneği, Folklor/Edebiyat Dergisi, 18 (71); http://www.armadaistanbulkulturu.com/tr/, Armada: Sahiplenir. Korur. Yaşatır, (Erişim tarihi: 30. 08. 2020); https://tourismo.com.tr/turizm/kasim-zoto/, İlkler ve İzler başlığında Kasım Zoto Röportajı (Erişim tarihi:30. 08. 2020); https://www.armadahotel.com.tr/, Armada Otel İstanbul, (Erişim tarihi:30. 08. 2020); Öztürk Kerestecioğlu,F.diğ., (2001). Kıyıda Yer Alan tarihi Kent Dokularında Sürdürülebilir Turizm İçin Model Önerisi, Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları III. Ulusal Konferansı Bildiriler Kitabı. İçinde; E. Özhan ve Y. Yüksel (Editör), Ankara: Kıyı alanları Yönetimi Türkiye Milli Komitesi ve Orta doğu Teknik Üniversitesi: 237-250.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kerestecioğlu, F. (2007). Romani Gypsies Community in the Historic Peninsula of Istanbul: Traditional Spring Festival and Tourism”, Journeys of Expression VI: Diaspora Community Festivals and Tourism CD. York: Leeds Metropolitan University Centre for Tourism and Cultural Change: 1-12.