Arık, Rüçhan (Prof. Dr.)

Kişi Akademisyen

(1944 - )

Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık ve eşi Türkân Arık'ın oğlu Oluş Arık'ın eşi olan Rüçhan Arık 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Türk Sanatı alanında önemli çalışmaları bulunana Arık, uzun yıllar başkanlığını yaptığı Kubad Abad Sarayı kazılarıyla hatırlanmaktadır. Türk Arkeolojisi açısından oldukça uzun olduğu düşünülen bir dönem kazı yürüten Arık, Türk Sarayları adlı eserinde hakkında önemli bilgiler sunar. "Selçuklu Sarayları ve Köşkleri" başlıklı çalışması Selçukluların başlangıcından sonuna kadar Türk Sanatı'nda saray mimarisini ele alması bakımından oldukça önemlidir.

Rüçhan Arık, orta öğretimini ve lise eğitimini İstanbul Şişli Terakki Lisesi ve Ankara Kız Koleji'nde tamamladı. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Ressamlık Tarihi Kürsüsü'nden mezun oldu. 1960-1961 yıllarında DAAD bursu ile Almanya'ya giderek Heidelberg Üniversitesi'nde seramik sanatı ve Avrupa Resim Sanatı üzerine eğitim gördü. 1976-78 yıllarında Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda çalıştı. 1963 yılında Prof. Dr. K. Otto Dorn ile birlikte Ankara Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 

1967 yılında Ankara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde göreve başladı. 1972'de doçent, 1978'de kadrolu profesör oldu. 1982-1986 yılları arasında Gazi Eğitim Fakültesi'nde kurucu dekan olarak görev yaptı. 1984-1987 yıllarında Anadolu ve Ankara Bölgesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları Genel Müdürü olarak görev yaptı. 1986-1995 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi dekanı oldu. 1980 yılından bu yana Beyşehir, Kubad Abad Selçuklu Sarayı mevkiinde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca Antik Malatya'da yüzey araştırmalarına devam etti. 

Cumhurbaşkanlığı tarafından göller yöresinde tarih, turizm, arkeoloji konularının değerlendirilmesi projesi için bir komisyon yöneticiliği görevine atandı. Araştırma ve kazı çalışmaları sonucu kitap olarak yayımlandı. Konferans vermek ve araştırma yapmak üzere Japon Prensi Mikasa ve Idemitsu Müzesi (1985 ve 1988) tarafından Japonya'ya, Çin Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Çin'e davet edildi. Ayrıca Rusya, Arnavutluk, Fransa, Hollanda, Bergium, İsrail, Azerbaycan, Kazakistan ve İtalya'daki akademik kurum ve üniversitelere davet edildi. 

Prof. Dr. Rüçhan Arık, 1986-2003 yılları arasında Uluslararası Türk Sanatı Komitesi üyeliği yaptı. Türkiye ve İspanya arasındaki bilim ve kültür ilişkisine yaptığı katkılardan dolayı İspanya Kralı Juan Carlos'un madalyası olan "Comandador" ödülüne layık görüldü. 1995-1996 yıllarında Tayvan'a gitti ve Cheng-Chi Üniversitesi'nde misafir profesör olarak Ulusal Ders Verdi. Yurtiçi ve yurtdışında birçok kongre ve sempozyuma bildirileri ile katıldı. Prof. Dr. Arık, halen T.C. Kültür Bakanlığı Kültür ve Tarihi Mirası Koruma Kurul Üyesi ve Çanakkale Bölge Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Referanslar

Arık, R. (2017). Selçuklu Sarayları ve Köşkleri. Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınevi; https://akmb.gov.tr/manset/turk-kulturunun-canli-taniklari-prof-dr-ruchan-arik-prof-dr-olus-arik-belgeseli, (Erişim tarihi: 10. 01. 2025); https://www.kubadabad.com/ekip, (Erişim tarihi: 10. 01. 2025); https://turkishculture.org/whoiswho/academics/ruchan-arik-517.htm, (Erişim tarihi: 10. 01. 2025); https://www.dtcf.ankara.edu.tr/kurumsal/dekanlarimiz/, (Erişim tarihi: 10. 01. 2025).