Akaretler Mustafa Kemal Müzesi

Müze Müze Ev

(Beşiktaş, İstanbul, 2010 - )

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Akaretler mevkiinde bulunan Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisinin, annesi Zübeyde Hanım’ın, kardeşi Makbule Hanım’ın ve manevi oğlu Abdürrahim Tuncak’ın, 1912-1919 yılları arasında kullandıkları yapı olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’da ilk kiraladığı ve sıklıkla kaldığı bir yer olma özelliğini taşıyan bu ev; yaklaşık iki sene süren restorasyon çalışmaları sonucunda 2010 senesinde ziyaretçilere açıldı. Müze faaliyetine Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde devam etmektedir. Akaretler Mustafa Kemal Müzesi Sultan Abdülaziz tarafından 1875 senesinde Dolmabahçe Sarayı’na lojman olarak hizmet vermesi amacıyla saray destekli olarak yaptırılan, ilk toplu konut olma özelliği taşıyan ve toplamda 133 konuttan oluşan Akaretler Sıraevleri’nden biridir. Yapıldığı dönemden beri farklı sanatçılar ve kurumlar tarafından kiralanan bu ev; toplamda üç kattan oluşmakta ve 540 metrekare kullanım alanına sahip olmaktadır. Müzenin giriş katında Akaretler Sıraevleri ile Atatürk ve Vakıflar odaları bulunmaktadır. Akaretler Sıraevleri odasında, toplu konutların kuruluş amacı ve vakfiyesiyle ilgili bilgiler aktarılmakta; ayrıca bu mülkün farklı amaçlarla kullanımlarına ait örnekler paylaşılmaktadır. Atatürk ve Vakıflar odasında ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün vakıflarla ilgili düşünceleri aktarılmaktadır. Bu katta ayrıca, çocuklara yönelik atölyelerin gerçekleştirilmesi için planlanan çocuk atölyesi odası da bulunmaktadır.

Müzenin birinci katında Balkan Savaşları Film Gösterimi alanı ile Selanik’ten Samsun’a, Balkan Göçü, Mustafa Kemal Çanakkale’de ve İşgal İstanbul’u odaları bulunmaktadır. Balkan Savaşları Film Gösterimi alanında, Balkan Savaşları ve akabinde gerçekleşen göçün gösterildiği kısa bir belgesel gösterilmektedir. Selanik’ten Samsun’a odasında, Mustafa Kemal’in eğitim ve askerlik dönemleri kronolojik bir anlatımla ziyaretçilere aktarılmaktadır. Balkan Göçü odasında, Balkan Savaşları sonrasında gerçekleşen göçe ait görseller yer almaktadır. Mustafa Kemal Çanakkale’de odasında ise Zübeyde Hanım ve Makbule Hanım’ın Akaretler’de yaşadığı dönemde, Çanakkale Savaşları’nda yer alan Mustafa Kemal’e ait bilgiler verilmektedir. İşgal İstanbul’u odasında, ailenin evde yaşadığı ve İstanbul’un işgal edildiği dönemde yaşanan olaylar ve tepkiler sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında Atatürk’ün fotoğraflarının gösterildiği alan ile Mustafa Kemal Atatürk ve ailesi, Mustafa Kemal’in Mektupları, Ata’yı Dinlerken, Atatürk ve İstanbul odaları bulunmaktadır. Atatürk’ün fotoğrafları gösterimi alanında, Atatürk’ün Cumhuriyet'in ilanı sonrasındaki döneme ait fotoğrafları bulunmaktadır. Atayı dinlerken odasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında mecliste yaptığı konuşma kendi sesinden aktarılmaktadır. Atatürk ve İstanbul odasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerine ait kronolojik sırayla sergileme yapılmaktadır. Müzede bu kısımlara ek olarak, sergiye kapalı olan yönetim ofisi de en üst katta bulunmaktadır.

Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, Atatürk ve ailesiyle ilgili paylaşmakta olduğu tarihi bilgilerle birlikte; Atatürk’ün yurtdışına öğrenci gönderilmesiyle ilgili görüşleri, İtalyanların işgal döneminde eve girmek için yaptıkları zorlamalara karşı Atatürk’ün izin vermeyişi ile sonrasında eve girememeleri gibi hikayeleri ve anekdotları da bünyesinde barındırmaktadır. Ata’nın hayatının ve konulara yaklaşımının anlaşılması açısından farklı bir perspektif kazandırabilecek olması itibariyle, müze farklı bir öneme sahiptir.