1924 İstanbul Lokantası

Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

(Beyoğlu, İstanbul, 1924 - )

1919-1920 yıllarındaki Bolşevik İhtilali nedeni ile Kızıl Ordu’dan kaçarak İstanbul’a sığınan Rusların Pera’da (bugün ki ismiyle Beyoğlu) kurdukları lokantadır. 1924’te ilk olarak Turquosie adıyla kurulan, 1932’de Mihail Mihailoviç, Tevfik Manars, Vera Çirik ve Vera Protoppova’nın Rejans adını verdiği mekân, bugün İstiklal Caddesi Olivya geçidinde 1924 İstanbul adıyla hizmet vermektedir. Kurulduğu dönemki ismiyle Rejans, Rus göçmenlerin, diplomatların, politikacıların, gazetecilerin, sanat ve kültür dünyasından ünlü simaların akşam yemeklerinde buluşma noktası oldu. Bu isimler arasında Muhsin Ertuğrul, oyuncu Greta Garbo, yazar Agatha Christie, ressam İbrahim Çallı gibi sanatçılar vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün her gelişinde yemek yediği masa kendisine adandı ve Sonsuza Kadar Rezerve yazısıyla birlikte korunmaktadır.1940’larda savaş öncesi gergin havanın buraya gelen diplomatlar arasında da estiği söylenmektedir. Tarihçi Jak Deleon Savaş öncesi İstanbul’unu aydınlatan bir romantik ışıldaktır Rejans sözleri mekânın şaşaalı tarihini anlamaya yardımcı olmaktadır. Beyaz Rusların kültürlerini ve geleneksel lezzetlerini yaşatmaya çalıştığı, ilk kadın garsonların hizmet ettiği, Rus müzisyenlerden oluşan orkestranın yemek ve dans müziği çaldığı, akşamları yemek yiyenlerin lokantada dans edebildiği, aristokrat sınıfa hitap eden döneminin entelektüel bir ambiyansa sahip olduğu bilenen bir lokantadır.

1976 yılındaki yangından sonra önemli bir tadilat geçiren bina, eskisine sadık kalacak şekilde restore edildi, geçmişteki Rustik havası korundu. Kurulduğu günlerdeki dokusunu koruyan ahşap panelli ana yemek salonunun duvarlarında mekânı ziyaret edenlerin isimleri sıralandı. Bu dönemde, Mihail Mihailoviç’in vârisleriyle Vera Çirik hisselerini satmış lokanta onarılıp 1977 yılında yeniden açıldığında ve 2011 yılında kapanana dek ortakları Selim Taygan ve Nüvit Sezener oldu. 2016 yılında Mike Norman ve Sasha Khan tarafından kurulduğu mekândaki orijinal dokusunu koruyarak, şehrin merkezinde, İstiklal Caddesi’nde, Olivya Geçidi üzerinde hizmet vermeye devam etmektedir. Menüsünde sadece Rus mutfağından lezzetler barındırmayan restoran Doğu Avrupa’nın lezzetlerinden ilham almış modern dokunuşlarla yeniden yorumlayarak aslını muhafaza etmeye özen göstermektedir. Menüsü mekânın klasik yemeklerden Borç çorbası, Tavuk kievsky, Rus salatası, Dana stroganoff, Faberge gibi lezzetlerden oluşmaktadır. Otantik Rus müziği, haftanın belirli günlerinde çalınan canlı arp, piyano ve akordeon dinletileri, bu tarihi restoranın ruhunu yüceltmektedir. Mekânın tarihi ile bir müze lokanta konumunda olduğu söylenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Armutçu, E. (2001, 21 Ekim). Rejans Lokantası: 70 yıldır borç kaşıklanıp sarı votka tokuşturuluyor, Hürriyet gazetesi), Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği. Taha Toros Arşivi. Erişim adresi: http://earsiv.sehir.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11498/3650/001502866006.pdf?sequence=3, (Erişim tarihi: 22. 08. 20209, Baştürk, O.(21. 01. 2016). Bu Rejans Hangi Rejans, https:/www.hurriyet.com.tr/yazarlar/onur-basturk/bu-rejans-hangi-rejans-40043395, Erişim tarihi: 22. 08. 2020), Gökyıldız, S. (2010). İstanbul’da Kırk Yıllık Lezzet Durağı. İstanbul.İstanbul Ticaret Odası.